tratamentul dintiilor de lapte

Ce complicatii poate determina o carie a dintilor de lapte ? Este bine sa o tratam sau nu conteaza, pentru ca oricum vor cadea dintii ? Cum influenteaza sanatatea dintilor de lapte pe cei definitivi ?

Ce se intampla cand un dinte de lapte este cariat ?

Tratamentul presupune indepartarea cariei si Inlocuirea cu un material adecvat, care sa-I redea forma, functia si care sa previna alte carii. Aceasta este  obturatia coronara, realizata din materiale ca amalgamul, cimenturi care raspund cerintelor de rezistenta si durabilitate in timp; nu se aplica materiale pretentioase din punct de vedere estetic pe dintii temporari pentru ca se aplica pe un dinte complet uscat, lucru greu de obtinut la un copil.

Tratamentul dintilor cariati trebuie facut inainte ca procesul carios sa se extinda la alti dinti si sa duca in final la pierderea lor. Conceptia conform careia este inutil tratamentul dintilor temporari este gresita, pentru ca pot genera complicatii ale dintilor permanenti care vin in urma celor de lapte.

Dintii temporari trebuie pastrati pe arcada pana cand erup cei permanenti care se afla in os si ii vor urma; astfel se va pastra spatiul necesar alinierii dintilor pe arcada.

Daca, in schimb, se pierd devreme dintii de lapte, vecinii lor vor aluneca si migra in spatiul disponibil si astfel cei permanenti nu vor avea destul spatiu pentru a erupe sau vor erupe in pozitii anormale. Inghesuirile dentare vor trebui apoi tratate ortodontic pentru a obtine arcade functionale.

Care sunt caracteristicile unei carii la copii si ce probleme pune ea ?

– Stratul de smalt care acopera dintele este subtire.

– Camera pulpara (unde se afla nervul) este mare raportat la volumul dintelui. O carie odata trecuta de stratul de smalt va ajuge foarte repede la nerv.

– Cand dentina (stratul de sub smalt) este expusa, dintele va fi sensibil la rece, cald, alimente dulci.

– Detectarea cariilor de pe suprafetele cu care se mesteca este usoara, in timp ce altele care sunt intre dinti sunt mai greu de depistat pentru ca punctele de contact sunt foarte stranse si au suprafata mare. Uneori poate fi necesara o radiografie.

– Diagnosticarea si tratamentul cariilor trebuie realizate cat mai devreme , pentru a preveni complicatiile. Cu cat obturatia este mai mica, cui atat sansele dintelui de a ramane sanatos pe arcada sunt mai mari.

Cand un dinte temporar trebuie extras?

– Atunci cand caria s-a extins la nivelul camerei pulpare si a determinat o infectie (abces), atunci se indica extractia; pentru ca altfel, pot aparea complicatii la dintele permanent din os (pete, defecte de structura).

– Dupa ce s-a efectuat extractia, este indicata plasarea unui ‘mentinator de spatiu’ care va opri deplasarea dintilor vecini in spatiul rezultat si va preveni inghesuirea dintilor permanenti.

– Un dinte foarte distrus de carie nu trebuie intotdeanuna extras; se va face tratamentul nervului cu scoaterea lui si obturarea canalelor, apoi etanseizarea cu un material rezistent si mentinerea sa pana cand va erupe dintele care il urmeaza. Chiar si un rest de radacina poate mentine spatiul necesar alinierii dintilor.

Care sunt variantele de reconstructie a dintilor cariati ?

– Obturatiile pot fi din amalgam (un amestec de metale care se aplica in cavitate, se intareste lent si rezista bine in timp), chiar daca exista dezbateri despre toxicitatea mercurului continut de el.

– Obturatiile din compozit (material estetic de culoarea dintelui) nu sunt indicate pentru ca procedura de utilizare presupune un mediu uscat.

– Coroanele prefabricate din plastic pot inlocui pierderi mai mari de substanta; se cimenteaza mai ales pe dintii din fata.

– Coroanele prefabricate din metal se utilizeaza pentru molarii temporari distrusi si se aplica intr-o singura sedinta.

CategorieArticole
Lasă un comentariu:

*

Your email address will not be published.