proceduri stomatologie

In Stomatologie exista 3 mari tipuri de operatiuni :

  1. Proceduri de Estetica Dentara, (imbunatatirea infatisarii persoanei in cauza, chiar daca nu exista probleme de sanatate sau functionale);  Publicul tinta: Resurse financiare semnificative, Motivatie ridicata pentru imbunatatirea infatisari.
  2. Proceduri de Preventie,  (operatiuni care duc la indepartarea riscurilor de producere a bolilor  dentare); Publicul tinta: Persoane cu un grad ridicat de educatie pentru sanatate, Resurse financiare moderate.
  3. Proceduri de Restaurare (operatiuni menite sa indeparteze problemele de sanatate si functionale existente deja); Publicul tinta: Persoanele cu probleme dentare (probleme ce puteau, sau nu, sa fie evitate).

Ciclicitatea vizitelor la stomatolog: Procedurile de Estetica si cele de Restaurare se realizeaza punctual, doar atunci cand apare nevoie acestor proceduri. Cele de estetica se pot amana deobicei pana se decide alocarea resursei financiare iar cele de Restaurare deobicei se realizeaza fortat de imprejurari (dureri sau disfunctionalitati). Procedurile de Preventie trebuie efectuate ciclic, cu regularitate, de regula la intervale de 6 luni. Acestea nu sunt impuse din necesitati fiziologice sau estetice ci sunt impuse de constiinta pacientului.

“Am Stomatologul Meu” / “Dentist Personal” : In cazul procedurilor de Estetica si celor de Restaurare nu este obligatorie existenta unei relatii cu istoric intre pacient si doctor dar ar fi de preferat. In cazul procedurilor de Preventie este necesara iar daca ea nu exista se va creea prin intalniri repetate bazate si pe comunicare (transfer de informatii in ambele sensuri).

Stadiul existent: Romanii au nevoie de mult mai multe operatiuni de Restaurare decat ceilalti europeni. Mai putin de jumatate dintre romani au un stomatolog al lor. Sunt foarte putini romani care sa respecte un plan de proceduri de Preventie si aproape nimeni nu are un abonament stomatologic aferent operatiunilor de Preventie (cum in alte state este obligatoriu). In ceea ce priveste procedurile de Estetica sunt putini pacienti deoarece nivelul de trai al romanilor este relativ scazut fata de costurile acestor proceduri.

Modul ideal de evolutie al societatii: Din punctul in care se afla romanii, ar trebui sa constientizeze importanta operatiunilor de Preventie, sa-si gaseasca ,un stomatolog al lor, cu care sa relationeze cat mai bine. Astfel vor scadea procentual cazurile de proceduri de Restaurare iminente. In ceea ce priveste procedurile de Estetica Dentara acestea vor fi in corelare stricta cu nivelul de trai.

CategorieArticole
Lasă un comentariu:

*

Your email address will not be published.