Siguranta pacientilor reprezinta prioritatea noastra principala si de aceea acordam o atentie sporita si un control strict in mentinerea la cele mai inalte standarde a procesului de igiena și sterilizare.
Sterilizarea este procedeul realizat pentru a distruge toate microorganismele vii din cabinet, inclusiv sporiii (corpi care se pot reproduce) bacteriilor si fungilor.
Sterilizarea instrumentului stomatologic presupune un complex de procedee prin care se distruge in totalitate flora microbiana (forma vegetativa si sporulata a bacteriilor, virusurilor, fungi) de pe materialele supuse procesului. Certitudinea sterilizarii depinde de urmatoarele etape: Presterilizarea presupune imersia instrumentelor intr-o baie cu dezinfectant ce are proprietati deinfectante si de curatire.
Dupa respectarea timpului optim de actionare a acestui dezinfectant, instrumentele sunt spalate individual minutios cu perii si paste abrazive adecvate, insistandu-se la incheieturi, la canelurile acelor si frezelor, pentru inlaturarea tuturor formelor de materii organice. In timpul efectuarii acestor operatiuni asistentele poarta manusi, halat si ochelati de protectie.
Dupa uscare si verificare, instrumentele se impacheteaza in folii inchise etans, ce au prevazute markeri de sterilizare care vireaza (isi schimba culoarea), putandu-se astfel controla expunerea materialelor la temperatura optima si permitand totodata verificarea sterilizarii. Dupa etansare, instrumentarul este introdus in autoclav pentru finalizarea procesului de sterilizare.
Autoclavarea este procesul de sterilizarea prin vapori sub presiune, unde temperatura vaporilor de apa creste proportional cu presiunea, respectiv 134 de grade, timp de 45 de minute.
Dupa finalizarea sterilizarii se completeaza Caietul de Sterilizare in care se noteaza data efectuarii sterilizarii, materialul sterilizat,temperatura la care s-a efetuat sterilizarea, ora inceperii si ora incetarii sterilizarii, martorul de sterilizare fizico-chimic se lipeşte in caiet, bonul ce atesta efectuarea sterilizarii eliberat de catre autoclav si semnatura asistentei care efectueaza sterilizarea. Dupa fiecare pacient, fie ca acestuia i s-a efectuat o consultatie sau un tratament dentar laborios, asistentele dezinfecteaza toate suprafetele de contact: fotoliul si unitul dentar, piesele de mana, sprayul de aer-apa, lampile.
In acest scop se foloseste un dezinfectant chimic profesional care actioneaza in timp scurt si se usuca rapid. Acest dezinfectant este certificat la nivelul Uniunii Europene, cat si de Ministerul Sanatatii din Romania si contine substante active pentru virusul HIV, hepatita B si C, Adenovirus, virusul herpetic, Coronavirus, TBC, Candida albicans, fungicide, sporicide etc.
Toate aceste masuri sigure de decontaminare conduc cu certitudine la inlaturarea oricaror suspiciuni privind riscurile de imbolnavire din cabinetul stomatologic !