rolul antioxidantilor

Rolul antioxidantilor, rolul unei alimentatii si a unui comportament echilibrat.

Corpul uman este alcatuit din multe tipuri de molecule, atomi si celule. Atomii sunt considerati a fi stabili daca fiecarui electron ce se invarte intr-o directie ii corespunde unul care se invarte in directie opusa. Exista posibilitatea ca un electron al atomului sa lipseasca astfel atomul nemaifiind in starea de echilibru, acesta devenind radical liber. Un radical liber are capacitatea de a fura un electron pentru a deveni din nou stabil. Electronul astfel furat provine de la un atom stabil care la randul sau devine radical liber. Astfel se poate propaga o lunga serie de transformari ale atomilor echilibrati in radicali liberi. Transferul repetat al acestori electroni poate duce la distrugerea membranei celulelor.

Stoparea sirului de transformari a atomilor echilibrati in radicali liberi de poate realiza prin aparitia unor antioxidanti. Acestia sunt molecule care au un electron in plus, electron ce poate fi cedat unui radical liber pentru a deveni atom stabil, fara ca antioxidantul sa devina radical liber.

Crearea radicalilor liberi si a antioxidantilor care sa ii readuca la starea de echilibru este o caracteristica normala a organismului uman. In mod normal numarul radicalilor liberi si a antioxidantilor este echilibrat in organismul uman astfel incat nu poate avea loc sirul exagerat si repetat de creare de noi radicali liberi. In conditii normale transferul de electroni slabeste membrana moleculelor intr-un ritm considerat normal, ceea ce duce incet incet la imbatranirea celulei si in intregime la imbatranirea organismului.

Daca balanta dintre antioxidanti si redicalii liberi este dezechilibrata, astfel realizandu-se foarte multe transferuri de electroni, celula in cauza imbatraneste prematur si chiar moare. Aceasta este cauza aparitiei multor boli, inclusiv boli ale cavitatii bucale.

Motivul dezechilibrarii balantei antioxidanti/radicali liberi tine de interventii exterioare asupra organismului uman. Exemple de astfel de motive pot fi multiple (ex. consumul de nicotina, de alcool in cantitati mari, expunerea la radiatii nocive, o dieta nociva, etc ).

Una dintre zonele corpului uman cele mai expuse distrugerii membranei celulare datorita transferului de electroni este mucoasa orala (gingie, ligamente parodontale, limba, etc ). Modul de manifestare a imbatranirii celulelor din zona orala este slabirea imunitatii in ceea ce priveste bolile parodontale, gingivita, parodontita marginala, parodontoza si cel mai grav cancerul oral.

Pentru a restabili echilibrul antioxidanti/radicali liberi organismul uman trebuie sa posede mai multi antioxidanti. Astfel se transfera corpului antioxidani din exterior prin alimentatie naturala sau prin medicamentatie. Rolul cel mai important il are alimentatia.  Astfel este cunoscut rolul fructelor si a legumelor ca si principalii antioxidanti.

Exista si medicamentatie pentru a asigura cresterea numarului antioxidantilor in organism. Unele medicamente actioneaza asupra organismului intensificand producerea naturala in organism a antioxidantilor iar unele medicamente contin antioxidanti naturali care se transfera organismului prin aplicarea acestora direct pe tesutul in cauza.

CategorieArticole
Lasă un comentariu:

*

Your email address will not be published.