Cei mai multi dintre noi stim deja ca fumatul dauneaza sanatatii. Ceea ce poate nu toata lumea stie, este cat de nociv poate fi fumatul pentru dinti, gingii si sanatatea orala in general.
Primul simptom resimțit de fumători este reducerea secretiei de saliva, care curata mucoasa bucala si dentitia, prevenind aparitia cariilor dentare si a infectiilor. Uscarea excesiva a gurii produce decolorarea dentara, care creste vulnerabilitatea dinților in fața aparitiei cariilor.

Ingalbenirea dintilor Unul dintre primele efecte secundare vizibile ale fumatului sunt dintii galbeni. Acest proces este cauzat de depunerea pe suprafata danturii a unor substante din compozitia tigarilor si poate fi inlaturat printr-o curatare profesionala, realizata in cabinetul stomatologic. Daca vorbim despre fumatorii „inraiti”, insa, colorarea poate fi îndepartata numai prin albire, simpla curatare in cabinetul dentar nemaifiind eficienta.
Respiratia urat mirositoare Una dintre principalele cauze ale halitozei este fumatul, prin gudronul si nicotina prezente in fumul de tigara. Bolile gingivale, o altă consecinta a fumatului, provoaca, de asemenea, respiratia urat mirositoare.
Dezvoltarea bolilor gingivale Pe masura ce fumul de tigara este inhalat, substantele chimice si cancerigene se raspandesc in cavitatea bucala, iar ceea ce nu este eliminat prin nas sau gura prin expiraţie este absorbit in gingii si tesuturi. Aceste substanţe pot afecta conexiunea dintre os şi ţesuturile moi cu dinţii şi interferează cu funcţionarea normală a celulelor ţesutului gingival, astfel ca fumătorii devin mai predispuşi spre dezvoltarea de infecţii.
Deseori isi face aparitia gingivita, urmată de parodontopatie marginală cronică (cunoscută drept parodontoză), care duce în timp la scăderea nivelului osului, expunerea rădăcinilor şi pierderea dinţilor.
Îngreunarea vindecării după intervenţii Substanţele din compoziţia tigarilor afectează celulele de la nivelul gingiei şi a întregii mucoase orale, dar şi vasele de sânge care irigă aceste celule, astfel încât împiedica hranirea lor corectă şi îngreunează vindecarea prin procese naturale a unor infecţii locale. „In cazul fumatorilor se observa intârzierea vindecarii după proceduri stomatologice uzuale, cum ar fi extractie dentara, rezectie aplicala, chirurgie parodontala etc. Un alt efect îl reprezinta scaderea sanselor de reusita dupa aplicarea implantelor dentare sau aditiei de os, precum si cresterea riscului de aparitie a leucoplaziei (modificare a structurii mucoasei bucale)”, spune Mihaela Dan, specialist ortodont.
Cancerul oral Tutunul contine substanţe chimice care sunt daunatoare pentru corpul uman, astfel ca fumatul sau mestecarea de tutun reprezinta cauza a 80-90% din cazurile de cancer oral. Controalele dentare regulate sunt importante pentru a detecta semnele timpurii ale acestei boli.
Prevenirea acestor efecte :
Din pacate, singura masura eficace este sa renuntati definitiv la fumat. In acest fel veti reduce serios riscurile asupra sanatatii dumneavoastra, indiferent de cat timp fumati.
CategorieArticole
Lasă un comentariu:

*

Your email address will not be published.