Contenția dentară

Contenția dentară

Faza finala a tratamentului ortodontic, dupa indepartarea aparatului dentar, este numita contentie. Scopul acesteia este de a mentine alinierea corectata a dintilor in timpul fazei active a tratamentului. In aceasta perioada, tesuturile gingivale si osoase din jurul dintilor se misca sau isi remodeleaza pozitia. Uneori, dintii se pot alinia mai rapid decat tesuturile din jurul lor. Prin urmare, dintii pot parea a fi drepti, dar odata ce aparatele dentare sunt eliminate, poate aparea recidiva, pozitia dintilor revenind rapid la forma anterioara tratamentului ortodontic, motiv pentru care se apeleaza la contentie.
De asemenea, contentia poate fi solutia pentru a trata mai multe probleme ortodontice minore, cum ar fi un mic decalaj sau un singur dinte usor nealiniat.

Aparatele de contentie

Aparatele de contentie sunt dispozitive ortodontice particularizate, realizate din sarma de otel inoxidabil si plastic si pot fi detasabile  sau fixe. Acestea sunt concepute cu atentie pentru fiecare pacient in parte dupa o matrita a dintilor.

Sunt utilizate aparatele de contentie (retainers) pentru a mentine dintii drepti si pentru a permite repozitionarea tesuturilor din jurul dintilor. Deoarece organismele umane sunt in continua schimbare, cei mai multi pacienti vor trebui sa poarte aparate de contentie de-a lungul vietii. Contentia ajuta la consolidarea noii pozitii a dintilor in timp ce oasele si gingiile se adapteaza la noua aliniere.

Tipuri de retainere

Exista doua tipuri de aparate de contentie: fixe (sub forma unei sarmulite care se lipeste in spatele dintilor) si mobile (gutiera sau aparatul mobil pentru contentie).

1. Retainer colat-aparat fix de contentie este realizat dintr-un fir metalic, adaptat dintilor fiecari pacient in parte, care va fi lipit pe spatele dintilor. Acest tip de aparat este excelent pentru mentinerea pozitiei incisivilor la sfarsitul tratamentului. Fata de alte tipuri de retainere, acesta nu poate fi indepartat de catre pacient.

2. Aparate mobile-retainerul mobil si gutiera transparenta
– Retainerul mobil: este fabricat dintr-un fir metalic care inconjoara dintii si ii tine in loc. Acesta este ancorat intr-un arc confectionat din acrilat.
– Gutiera transparenta: este realizat dintr-un material plastic transparent foarte subtire, fiind o varianta mult mai estetica a aparatului de contentie. Un dezavantaj al acestui tip de retainer este faptul ca nu este foarte rezistent, avand in vedere materialul din care este confectionat, fiind necesara inlocuirea acestui in timpul tratamentului.

                        

In concluzie, contentia este o etapa extrem de importanta pentru succesul global al tratamentului ortodontic si, oricat de anevoios ar parea drumul pana la o dantura perfecta, satisfactia finala este inegalabila.

 

CategorieArticole
Lasă un comentariu:

*

Your email address will not be published.