respiratie urat mirositoare

Respiraţia urata poate fi neplăcuta şi deranjanta. Mulţi dintre noi nu pot să realizeze că avem o respiraţie rea, dar fiecare o are, din când în când, mai ales dimineaţa.

Există diferite motive care pot cauza respiraţia rea, dar la oamenii sănătoşi, motivul major este dat de depozitele microbiene de pe limba, în special în partea din spate a limbii. Unele studii au arătat că pur şi simplu periajul limbii a redus respiraţia rea cu mai mult de 70 la sută.

Ce  poate determina o respiratie urat mirositoare?

Dimineata – noaptea se opreşte fluxul de salivă în timpul somnului şi se reduce actiunea de curăţare, astfel bacteriile cresc, determinând respiraţie urat mirositoare.

Anumite alimente – usturoi, ceapă, etc alimentele care conţin mirosuri-cauzatoare de compuşi intra în fluxul de sânge; acestea sunt transferate în plămâni, apoi sunt expirate;

Slaba igienă orală – particulele de mancare rămase în gura provoaca înmulţirea bacteriilor;

Boala Periodontal (gingii) – Coloniile de bacterii şi rămăşiţe alimentare cu reşedinţa în inflamaţia gingiilor;

Carii dentare şi aparate dentare montate necorespunzator.

Gura uscata – poate fi cauzata de anumite medicamente, problemele glandei salivare, sau respiraţia continua pe gură;

Produse din tutun – usuca gura, cauzând respiraţie urat mirositoare;

Deshidratarea, foamea – lichidele şi mestecatul alimentelor creşte fluxul de salivă şi astfel se spala bacteriile;

Anumite condiţii medicale şi boli – Diabetul, probleme de ficat şi rinichi, infectia cronica a sinusurilor, bronşită, pneumonie etc.

Păstrand o înregistrare a ceea ce mancam ne poate ajuta la identificarea cauzelor respiraţiei rea.  De asemenea, revizuiţi-va medicaţia, sau consultati medicul stomatolog.

Ce pot face pentru a preveni o  proastă respiraţie?

Bune practici de igiena orala – Periaza de cel puţin două ori pe zi cu o periuta de dinţi şi o pasta de dinţi recomandata de medicul dentist. Foloseste ata dentara zilnic pentru a elimina depunerile alimentare între dinţi şi sub linia gingiei. Înlocuiţi periuţa de dinţi o dată la 2-3 luni. Dacă purtati proteze sau aparate mobile, curatati-le cu rigurozitate şi inainte sa le puneti înapoi în gură.

Vedeţi-vă medicul dentist regulat – faceti control şi  detartraj de cel puţin două ori pe an. Dacă aveţi sau aţi avut o boală periodontală, medicul dentist va recomanda mai multe vizite.

Incetati sa fumati / sau  sa mestecati tutun – Intrebati-vă medicului stomatolog ce va recomanda pentru a ajuta la stoparea obiceiului.

Beti apă în mod frecvent – Apa va ajuta să vă păstrati gura umeda şi spala bacteriile.

Folositi apa de gura – Unele dintre produse doar ofera o soluţie temporară pentru a masca mirosul neplacut. Intrebati-vă medicului stomatolog despre apa de gura antiseptica, care nu numai că diminuează respiraţia rea, dar omoara si germenii care cauzează problema. În cele mai multe cazuri, medicul dentist poate trata cauza respiraţiei urat mirositoare. Dacă s-a stabilit că gura este sănătoasa, dar respiraţia proasta inca persistă, dentistul vă poate trimite la medicul dumneavoastra pentru a determina cauza de miros si a va indica un plan de tratament adecvat.

CategorieArticole
Lasă un comentariu:

*

Your email address will not be published.