Acest text este redactat la modul general, nu trebuie luat ca atare de catre pacienti in incercarea de a gasi singuri un diagnostic sau un plan de tratament pentru afectiunile de care sufera. Pentru un diagnostic si plan de tratament exact, trebuie facut un consult de catre medicul dentist, pe baza radiografiilor, istoricul afectiunii si a simptomelor prezente.)
Odata se credea ca daca un dinte avea o infectie sau daca nervul dintelui era “pe moarte”, acest dinte trebuia extras. Astazi, datorita procedurilor existente de tratament endodontic, aceasta infectie se poate trata in cele mai multe cazuri, durearea asociata acestor infectii disparand si dintele putand fi salvat.
O cauza frecventa a tratamentului endodontic este infectia pulpara (infectia nervului) care uneori poate duce la abcedare (abces). Cauza acestor infectii poate fi de natura carioasa (carie adanca, mare) – cel mai frecvent, boli periodontale – parodontoza sau traumatismul mecanic al dintelui prin lovituri puternice (lovituri care pot fi cu fisura, fractura sau fara semne vizibile). La cele mai mici semne de sensibilitate la rece sau cald – (a se face diferentierea intre simptomele date de o infectare pulpara ireversibila si cele date de o cavitate carioasa, caz in care NU trebuie extirpat nervul, ci doar rezolvata caria – acest diagnostic diferit trebuie pus de medicul dentist), aparitia unei umflaturi pe mucoasa in dreptul unui dinte sau sensibilitate dentara la atingeri, un medic specialist ar trebui sa va consulte.
Tesutul pulpar si tratamentul endodontic
In principiu, un tratament endodontic inseamna indepartarea tesutului pulpar sub anestezie. Tesutul pulpar e compus din nerv si capilare sangvine. Dupa extirparea tesutului pulpar, se incepe un “tratament mecanic” al dintelui care consta in largirea canalelor, sterilizarea lor si inchiderea lor etansa pentru a preveni infiltrarea bacteriana.
Datorita indepartarii tesutului pulpar, dintele nu mai este “hranit” de vasele capilare ceea ce duce la modificarea culorii initiale a dintelui (dintele se inchide la culoare)- timpul in care se intampla acest lucru difera de la persoana la persoana – si devine casant, se sparge mai usor sub actiunea diverselor forte masticatorii care pana in momentul extirparii tesutului pulpar nu prezentau nici un pericol. Din aceste motive, estetic si functional, dintele ar trebui restaurat cat mai repede. Aceasta resturare poate fi facut pe seama unei obturatii cu compozit – plomba – sau pe seama unei coroane care sa imbrace dintele si sa-i confere rezistenta in timp – aceasta decizie apartine medicului care analizeaza gradul de distructie si de modificare a culorii dintelui.
Tratamentul endodontic nu este in nici un fel inconfortabil pentru pacient si in unule cazuri poate fi facut intr-o singura sedinta. Disconfortul asociat cu tratamentul endodontic e dat de infectia asociata cu nevoia unui tratament endodontic.
Tratamentul endodontic poate fi aplicat oricui?
- Oricine vrea sa-si salveze dintele (dupa ce a fost diagnosticat ca avand o problema ce necesita tratament endodontic) poate beneficia de acest tratament, astfel mentinandu-si dintele intr-o stare sanatoasa, dupa ce tratamentul endodontic a fost terminat.
TRATAMENTUL ENDODONTIC ESTE DESTINAT CELOR CARE VOR SA INVESTEASCA TIMP SI BANI IN PASTRAREA DINTILOR.
Dupa ce tratamentul endodontic a fost incheiat, se trece la restaurarea dintelui, calea prin care se va face aceasta urmand a fi stabilita de catre medic, in functie de distructia dentara – coroana sau plomba. O data restaurarea incheiata, dintele poate sa-si reia functiile normale pentru mult timp, functii pierdute in momentul infectiei.
In cazul in care datorita infectiei din interiorul canalului radicular netratata mult timp, se produce o infectie a osului din jurul varfului radacinii-granulom, aceasta poate fi rezolvata prin 2 metode, dintre care medicul dumneavoastra poate alege. Primul cazeste cel in care medicul considera ca se poate incerca un tratament cu medicamente puse in interiorul canalelor – acest tratament poate dura mai multe luni – pana la rezolvarea totala a problemei, moment in care se trece la inchiderea etansa a canalului si restaurare coronara.
A doua metoda de tratament este o mica interventie chirurgicala la varful radacinii pentru a curata direct, mecanic, tesutul infectat prezent aici. Se trece apoi la restaurarea coronara.
NOTA: Acest tratament se adreseaza pacientilor preocupati de dantura lor, care inteleg cat de important este sa salvezi dintii bolnavi si sa-i pastrezi pe viitor in cavitatea bucala. Cei care nu inteleg acest lucru si pe care nu-i intereseza acest aspect, au ca varianta alternativa tratamentului endodontic, extractia dentara.