ata dentara

Periajul si ata dentara ajuta la eliminarea placii dentare si a bacteriilor care cauzeaza bolile dentare.  Placa este un film de resturi alimentare, bacterii şi salivă, care se lipeste pe dinti si gingie.  

Bacteriile din placa dentara cauzeaza transformarea anumitor particule din alimente in acizi, care cauzeaza cariile dentare. De asemenea, dacă depunerile nu sunt eliminate, el se transformă în tartru. Daca placa si tartrul nu sunt indepratate, ele încep să distrugă gingiile si oasele, cauzând boli periodontale.  Formarea si cresterea placii este continuă şi pot fi controlata numai prin periaj regulat, folosirea atei dentare, vizitele regulate la medicul stomatolog.

Periatul dintilior – Periati-va dintii de cel puţin două ori pe zi (în special înainte de culcare).

Periuţa de dinţi nu trebuie umezită înainte de periaj; aplicaţi doar pastă.Schimbaţi periuţa la 2-3 luni maxim şi păstraţi-o în pahar la aer, nu în cutie! Folosiţi periuţe cu peri inegali, de preferinţă medium sau hard. Alternaţi pastele de dinţi.          

Periajul se face: dimineaţa după micul dejun si seara după cină. Periajul se face cu gura deschisă, separat pe fiecare maxilar.       

Fiecare maxilar are 3 grupe de dinţi: o grupă de dinţi frontală şi două grupe de dinţi laterale: stânga,dreapta;                        

Dinţii   din   grupul   frontal   au   2   feţe (anterioară, posterioară) accesibile periajului; vor fi periate amândouă cu mişcări verticale într-un singur sens dinspre gingie  înspre dinte; evitaţi mişcările în sens contrar gingiei pentru a nu împinge resturile alimentare sub gingie.         

Dinţii din cele 2 grupuri laterale, în afară de cele 2 feţe anterioară si posterioară, pe care trebuie să le periaţi cu mişcări dinspre gingie înspre dinte,mai au şi o faţa orizontală (masticatorie) care se periază prin mişcări orizontale.  Concomitent cu mişcările de periaj ale dinţilor, faceţi cu periuţa şi un masaj al gingiilor!!!         

Periajul trebuie să dureze 3 minute şi trebuie urmat de o clătire abundentă.

Periutele electrice sunt, de asemenea, recomandate. Acestea sunt uşor de folosit şi dau posibilitatea de a elimina depunerile în mod eficient.

Ata dentara – folositi ata dentara zilnic – este cel mai bun mod de a curata intre dinti si sub linia gingiei. Ata dentara nu numai că ajută sa mentineti aceste spaţii curate, dar intrerupe cresterea placii si previne daunele aduse gingiilor, dintilor, si osului.

  • Ia 30-40cm de ata dentara infasoar-o pe degetele mijlocii, lăsând aproximativ 5cm din ea între mâini.
  • Folosindu-vă degetul mare şi aratatorul ghidati ata, cu grijă introduceţi ata între dinti, folosind o mişcare de tăiere.
  • Curbati ata intr-o forma de C în jurul fiecărui dinte. Usor miscati ata în sus şi în jos, curatind fiecare parte a dintelui.  

Clătirea – Este important să clatesti gura cu apă după periaj, şi, de asemenea, după mese, dacă nu poti sa te perii.

CategorieArticole
Lasă un comentariu:

*

Your email address will not be published.