De ce sunt dinții sensibili la rece, cald, dulce?

Toată lumea are episoade mai scurte sau mai lungi în care unul sau mai multi dinți sunt sensibili la rece, cald, dulce. Care sunt cauzele sensibilității dinților, si când devine urgență?!

1. Durere de mică intensitate care dispare în câteva zile – traumatism minor (lovitură sau alimente foarte dure).

2. Durere scurtă la dulce/rece pe un dinte – carie medie – e cazul sa te gândești la o programare la dentist.

3. Durere de durată produsă de dulce/rece pe un dinte – carie profundă – programare urgentă la dentist.

4. Durere la rece, cald sau dulce însoțită de sângerarea gingiei la spălatul pe dinți – tartru/piatră – o programare la dentist pentru un control și un detartraj fi binevenită.

5. Durere la rece, cald sau dulce fără sângerarea gingiei la spălatul pe dinți, dar cu gingii retrase – leziuni de colet – bruxism sau periaj incorect, periuță prea dură – o vizită la dentist nu ar fi o idee greșită.

6. Sensibilitate generalizată sau pe un număr mare de dinți, fără alte semne – folosirea sistemelor de albire în exces, periaj excesiv și în forță, atac acid de la alimentele consumate – o vizită la dentist e de avut în vedere.

7. Durere pulsatilă (zvâcnește) sau dinte foarte sensibil la mușcătură – infecție sau fractură dentară – urgență, mâine cel târziu la dentist, ideal cu o radiografie făcută.

Durerile de dinți pot fi foarte neplăcute sau pot fi costisitoare în timp, așa că cel mai bine ar fi să mergeți la un  control stomatologic în fiecare an.

 

Rolul antioxidantilor

  

Rolul antioxidantilor, rolul unei alimentatii si a unui comportament echilibrat.

Corpul uman este alcatuit din multe tipuri de molecule, atomi si celule. Atomii sunt considerati a fi stabili daca fiecarui electron ce se invarte intr-o directie ii corespunde unul care se invarte in directie opusa. Exista posibilitatea ca un electron al atomului sa lipseasca astfel atomul nemaifiind in starea de echilibru, acesta devenind radical liber. Un radical liber are capacitatea de a fura un electron pentru a deveni din nou stabil. Electronul astfel furat provine de la un atom stabil care la randul sau devine radical liber. Astfel se poate propaga o lunga serie de transformari ale atomilor echilibrati in radicali liberi. Transferul repetat al acestori electroni poate duce la distrugerea membranei celulelor.

Stoparea sirului de transformari a atomilor echilibrati in radicali liberi se poate realiza prin aparitia unor antioxidanti. Acestia sunt molecule care au un electron in plus, electron ce poate fi cedat unui radical liber pentru a deveni atom stabil, fara ca antioxidantul sa devina radical liber.

Crearea radicalilor liberi si a antioxidantilor care sa ii readuca la starea de echilibru este o caracteristica normala a organismului uman. In mod normal numarul radicalilor liberi si a antioxidantilor este echilibrat in organismul uman astfel incat nu poate avea loc sirul exagerat si repetat de creare de noi radicali liberi. In conditii normale transferul de electroni slabeste membrana moleculelor intr-un ritm considerat normal, ceea ce duce incet incet la imbatranirea celulei si in intregime la imbatranirea organismului.

Daca balanta dintre antioxidanti si redicalii liberi este dezechilibrata, astfel realizandu-se foarte multe transferuri de electroni, celula in cauza imbatraneste prematur si chiar moare. Aceasta este cauza aparitiei multor boli, inclusiv boli ale cavitatii bucale.

Motivul dezechilibrarii balantei antioxidanti/radicali liberi tine de interventii exterioare asupra organismului uman. Exemple de astfel de motive pot fi multiple (ex. consumul de nicotina, de alcool in cantitati mari, expunerea la radiatii nocive, o dieta nociva, etc ).

Una dintre zonele corpului uman cele mai expuse distrugerii membranei celulare datorita transferului de electroni este mucoasa orala (gingie, ligamente parodontale, limba, etc ). Modul de manifestare a imbatranirii celulelor din zona orala este slabirea imunitatii in ceea ce priveste bolile parodontale, gingivita, parodontita marginala, parodontoza si cel mai grav cancerul oral.

Pentru a restabili echilibrul antioxidanti/radicali liberi organismul uman trebuie sa posede mai multi antioxidanti. Astfel se transfera corpului antioxidani din exterior prin alimentatie naturala sau prin medicamentatie. Rolul cel mai important il are alimentatia.  Astfel este cunoscut rolul fructelor si a legumelor ca si principalii antioxidanti.

Exista si medicamentatie pentru a asigura cresterea numarului antioxidantilor in organism. Unele medicamente actioneaza asupra organismului intensificand producerea naturala in organism a antioxidantilor iar unele medicamente contin antioxidanti naturali care se transfera organismului prin aplicarea acestora direct pe tesutul in cauza.

Contentia dentara

Contentia dentara

Faza finala a tratamentului ortodontic, dupa indepartarea aparatului dentar, este numita contentie. Scopul acesteia este de a mentine alinierea corectata a dintilor in timpul fazei active a tratamentului. In aceasta perioada, tesuturile gingivale si osoase din jurul dintilor se misca sau isi remodeleaza pozitia. Uneori, dintii se pot alinia mai rapid decat tesuturile din jurul lor. Prin urmare, dintii pot parea a fi drepti, dar odata ce aparatele dentare sunt eliminate, poate aparea recidiva, pozitia dintilor revenind rapid la forma anterioara tratamentului ortodontic, motiv pentru care se apeleaza la contentie.
De asemenea, contentia poate fi solutia pentru a trata mai multe probleme ortodontice minore, cum ar fi un mic decalaj sau un singur dinte usor nealiniat. Citeste mai mult

2

Fumatul si sanatatea orala

Cei mai multi dintre noi stim deja ca fumatul dauneaza sanatatii. Ceea ce poate nu toata lumea stie, este cat de nociv poate fi fumatul pentru dinti, gingii si sanatatea orala in general.
Primul simptom resimțit de fumători este reducerea secretiei de saliva, care curata mucoasa bucala si dentitia, prevenind aparitia cariilor dentare si a infectiilor. Uscarea excesiva a gurii produce decolorarea dentara, care creste vulnerabilitatea dinților in fața aparitiei cariilor.

Citeste mai mult

Rezectia Apicala

Rezectia apicala

Este o manopera chirurgicala de mica amploare, care consta in curatarea directa si mecanica a varfului radacinii unui dinte, dupa ce aici s-a depistat o infectie osoasa, ce urmeaza unei infectii netratate a tesutului pulpar, cand un trat medicamentos al infectiei osoase nu ar da rezultate. Citeste mai mult

Tratamentul Dintilor de Lapte

Tratamentul dintilor de lapte

Ce complicatii poate determina o carie a dintilor de lapte ? Este bine sa o tratam sau nu conteaza, pentru ca oricum vor cadea dintii ? Cum influenteaza sanatatea dintilor de lapte pe cei definitivi ?

Ce se intampla cand un dinte de lapte este cariat ? Citeste mai mult

1

Ce este un tratament endodontic

Ce este un tratament endodontic?

Acest text este redactat la modul general, nu trebuie luat ca atare de catre pacienti in incercarea de a gasi singuri un diagnostic sau un plan de tratament pentru afectiunile de care sufera. Pentru un diagnostic si plan de tratament exact, trebuie facut un consult de catre medicul dentist,  pe baza radiografiilor, istoricul afectiunii si a simptomelor  prezente.) Citeste mai mult